Allegrini, Corte Giara, Valpolicella Ripasso DOC 2019

179.00 kr.
customer-list-add

Allegrini, Corte Giara, Valpolicella Ripasso DOC 2019

Allegrini, Corte Giara, Valpolicella Ripasso DOC 2019

Vår utvärdering

Ripasso Valpolicella Corte Giara är tillverkad av 70% Corvina Veronese och 30% Rondinella, som kommer från vingårdarna i Valpolicella DOC. De flesta tomterna ligger på en höjd av 180-250 m.o.h., i sydost och är planterade med vinstockar som i genomsnitt är 31 år gamla och som odlas enligt den klassiska bindningsmetoden Pergola Trentino med ca. 3000 vinstockar / ha. Undergrunden är mycket stenig och består huvudsakligen av kalk och lera, en klassisk komposition av Valpolicella.

Druvorna plockas för hand i slutet av september, och efter en klassisk kvävning och en lätt mashing sker den första jäsning svalt på ståltankar i ca. 9 dagars pumpning dagligen. Den andra jäsning, där masken (pressar) från att pressa de torkade amarondruvorna (Ripasso-teknik) tillsätts, äger rum i februari, även på ståltankar, och varar i 8-10 dagar. Vinet mognar sedan i ståltankar i 4 månader och sedan i stora slaviska trätunnor i 11 månader. Efter tappning tappas vinet ytterligare två månader innan det lämnar källaren.

Vinet har en blank, djup, rubinröd färg och doften ger omedelbara, fruktiga nyanser av röda frukter, körsbär och milda kryddor. Smaken är torr, kryddig och snyggt koncentrerad med god harmoni mellan de skarpa och fruktiga tonerna, alkoholen och den köttiga. En ganska klassisk Ripasso med stor komplexitet.

Om produkten

Ripasso Valpolicella Corte Giara är tillverkad av 70% Corvina Veronese och 30% Rondinella, som kommer från vingårdarna i Valpolicella DOC. De flesta tomterna ligger på en höjd av 180-250 m.o.h., i sydost och är planterade med vinstockar som i genomsnitt är 31 år gamla och som odlas enligt den klassiska bindningsmetoden Pergola Trentino med ca. 3000 vinstockar / ha. Undergrunden är mycket stenig och består huvudsakligen av kalk och lera, en klassisk komposition av Valpolicella.

Druvorna plockas för hand i slutet av september, och efter en klassisk kvävning och en lätt mashing sker den första jäsning svalt på ståltankar i ca. 9 dagars pumpning dagligen. Den andra jäsning, där masken (pressar) från att pressa de torkade amarondruvorna (Ripasso-teknik) tillsätts, äger rum i februari, även på ståltankar, och varar i 8-10 dagar. Vinet mognar sedan i ståltankar i 4 månader och sedan i stora slaviska trätunnor i 11 månader. Efter tappning tappas vinet ytterligare två månader innan det lämnar källaren.

Vinet har en blank, djup, rubinröd färg och doften ger omedelbara, fruktiga nyanser av röda frukter, körsbär och milda kryddor. Smaken är torr, kryddig och snyggt koncentrerad med god harmoni mellan de skarpa och fruktiga tonerna, alkoholen och den köttiga. En ganska klassisk Ripasso med stor komplexitet.

Serving tips