Om produkten
Côte Rôtie "Bassenon" från Yves Cuilleron tillverkas på Syrah (90%) och Viognier, som kommer från en enda vingård på 2 ha. anlagda med tomter på terrasser på den söderläge granit och gnejsbärande sluttningen Côteau de Semons. Namnet Bassenon kommer från den lilla strömmen som går precis vid foten av backen. Planteringstätheten på Cuillerons tomt är så hög som 8 000-10 000 vinstockar per hektar. ha. Detta innebär att varje vinstock bara behöver producera några druvor och därmed producerar otroligt koncentrerade viner. Vinningen av de olika tomterna sker separat, med en spontan jäsning (druvornas vilda jäst) i öppna träkärl. Malolaktisk jäsning och mognad (18 månader) äger rum på barriques, varav 50% är nya. Sammanfogningen av vinerna från de olika tomterna sker omedelbart före tappning.
Utan tvekan är Côte Rôtie "Bassenon" från Yves Cuilleron en vinbomb. Den har mycket koncentration och mörka, kryddiga nyanser, men också en helt oemotståndligt charmig karaktär med nästan gröna nyanser av mynta, tallnålar och nyplockade örter.
Vinet är både tufft och delikat. Det utvecklas genom åren och får mer mogna toner av körsbär och klassiska nyanser av skogsbotten, tryffel, mörka körsbär och kryddor. Servera med hjortkött, mörkt kött eller lamm med mörka såser.