Om produkten
Yves Cuilleron har i flera år producerat Condrieu (Les Ayguets) i den söta stilen, gjord av övermogna senskördade Viognier-druvor, som lätt attackeras av den ädla ruttan (botrytis), särskilt i vinstockarna där morgondimman i Rhône-floden stiger uppför Condrieus sluttningar. År 2000 upplevde Cuilleron att Roussanne och Marsanne druvor i hans åkrar som klassificerades som Vins de Pays / Vin de France också kunde attackeras av Botrytis, och han producerade därför ett sött vin, då främst på Roussanne-druvan. Han döpte det Roussillière. Sedan dess har han upprepat framgångarna i årgångarna där det har varit möjligt, med en komposition av Viognier, Roussanne och Marsanne som varierar efter årgång.
Druvorna plockas för hand flera gånger från mitten av oktober till mitten av november, och endast torkade (på franska passerillés) eller druvor infekterade med botrytis väljs. När de återvänder till källaren pressas druvorna och mustet får sätta sig en gång. Sedan börjar den alkoholiska jäsning på träfat med druvornas egna vilda jästceller. Det varar tills vintern blir så kall att jäsning naturligt stoppas av kylan. Mognad varar sedan i 8 månader på klassiska barriques på 228 l.
I aromen hittar du tydligt typiska, övermogna fruktfärger som aprikoser, kvitten, russin, bivax, honung, gula exotiska frukter som är kända från Sauternes eller från andra viner gjorda av senskördade druvor, men också toner av gröna blad och citrusfrukter. Smaken är väldigt utsökt, söt men med mycket friskhet och känsliga nyanser. Vinet kan drickas i sin ungdom men kan också lätt avnjutas efter 10 års lagring. Används till foie gras, till blåost, till desserter med frukt (aprikos!) Eller till sorbet (citron). Prova också som aperitif.