Domaine Andre Brunel, Chateauneuf du Pape Centenaire, Les Cailloux 2015

1,999.00 kr.
customer-list-add

Domaine Andre Brunel, Chateauneuf du Pape Centenaire, Les Cailloux 2015

Domaine Andre Brunel, Chateauneuf du Pape Centenaire, Les Cailloux 2015

Vår utvärdering

Brunels Chateauneuf du Pape Cuvée Centenaire tillverkas endast i de största årgångarna och består av druvor från vinstockar, som idag är ungefär. 125 år gammal och ger endast en avkastning på 15 hl./ha !. Undergrunden på tomten innehåller bara lite kalk, men i gengäld massor av kompakt, blå lera. Färgen beror på ett högt innehåll av grafit, vilket ger vinet en mycket karakteristisk mineralsk smak. Dessutom är vingården extremt utsatt för Mistral-vinden, som håller löv och kluster fria från fukt- och mögelproblem. En del av förklaringen bakom vinets fantastiska koncentration, finess och komplexitet.

Jäsningen sker separat av druvsorter (85% Grenache och 15% Mourvèdre). Efter pressning mognar vinerna i en kombination av träfat och betongtankar. Montering (montering) sker vanligtvis ca. 6 månader innan tappning. Vinet tappas efter en naturlig dekantering och utan filtrering för att bevara dess intensitet i både smak och aroma.

Färgen är intensiv, djup, rubinröd. I doften framträder nyanser av solbær och björnbär, väl inslagna i mörka kryddor. Smaken är fullpackad med både velourliknande och våldsamare toner, som efter lite syresättning harmoniserar mycket bra tillsammans. Nyanserna av björnbär och svarta vinbär som dominerade doften ger plats för skogsbotten och läder, men också lite lakrits och bitter choklad. Vinet slutar extremt harmoniskt och delikat trots det höga alkoholinnehållet.

Chateauneuf du Pape Centenaire bör serveras t.ex. för lamm, nötkött eller vilt eller bara njuta av det utan mat, som det jättevinet det en gång var!

Om produkten

Brunels Chateauneuf du Pape Cuvée Centenaire tillverkas endast i de största årgångarna och består av druvor från vinstockar, som idag är ungefär. 125 år gammal och ger endast en avkastning på 15 hl./ha !. Undergrunden på tomten innehåller bara lite kalk, men i gengäld massor av kompakt, blå lera. Färgen beror på ett högt innehåll av grafit, vilket ger vinet en mycket karakteristisk mineralsk smak. Dessutom är vingården extremt utsatt för Mistral-vinden, som håller löv och kluster fria från fukt- och mögelproblem. En del av förklaringen bakom vinets fantastiska koncentration, finess och komplexitet.

Jäsningen sker separat av druvsorter (85% Grenache och 15% Mourvèdre). Efter pressning mognar vinerna i en kombination av träfat och betongtankar. Montering (montering) sker vanligtvis ca. 6 månader innan tappning. Vinet tappas efter en naturlig dekantering och utan filtrering för att bevara dess intensitet i både smak och aroma.

Färgen är intensiv, djup, rubinröd. I doften framträder nyanser av solbær och björnbär, väl inslagna i mörka kryddor. Smaken är fullpackad med både velourliknande och våldsamare toner, som efter lite syresättning harmoniserar mycket bra tillsammans. Nyanserna av björnbär och svarta vinbär som dominerade doften ger plats för skogsbotten och läder, men också lite lakrits och bitter choklad. Vinet slutar extremt harmoniskt och delikat trots det höga alkoholinnehållet.

Chateauneuf du Pape Centenaire bör serveras t.ex. för lamm, nötkött eller vilt eller bara njuta av det utan mat, som det jättevinet det en gång var!

Serving tips