Domaine Francois Carillon, Bourgogne Aligoté 2018

299.00 kr.

Domaine Francois Carillon, Bourgogne Aligoté 2018

Domaine Francois Carillon, Bourgogne Aligoté 2018

Vår utvärdering

François Carillon har två tomter planterade med Aligoté i beteckningen Bourgogne. Den ena ligger i Puligny-Montrachet och har ägs av familjen under lång tid, med vinstockar som är ca. 60 år gammal. Den andra tomten ligger nära byn Corpeau, nära Chassagne-Montrachet och köptes 2012 när en producent i området som François samarbetade med gick i pension. Även här är vinstockarna 60 år gamla. Förutom vinstockarnas ålder och det faktum att François Carillon är en extremt skicklig vinmakare, förklarar några ytterligare faktorer denna Aligotés speciella kvalitet: Å ena sidan består jorden på båda tomterna av en perfekt blandning av lera och kalk och å andra sidan båda tomter planterade med Aligoté-klonen som anses vara de bästa, nämligen Aligoté Jaune Doré (gyllene Aligoté). Just denna typ av Aligoté producerar fetare, mer strukturerade och komplexa viner.

Vid ankomsten till källaren väljs Aligoté-klusterna och trycks direkt (hela kluster). Mustet fermenteras i klassiska Burgund-fat (228 l., 10% nya) med efterföljande malolaktisk jäsning och mognad i 12 månader på samma typ av fat. Slutligen mognar vinet i 6 månader i stora fat (foudre). Vinet dekanteras naturligt och filtreras endast lätt före tappning. En lyxvinifiering som förklarar vinets specialklass!

François Carillions Aligoté har en fin, glänsande, ljusguldfärg. I den fulla och aromatiska doften hittar du karaktären av citrusfrukter, vita persikor och milda kryddor. Vaniljkaraktären från träfat är snyggt integrerad. Smaken är kanske lite mer intensiv, djärv och strukturerad än vanligt i en Aligoté, men som alltid förstår François Carillon några känsliga och skarpa toner. Harmoni och klass! En Aligoté som klart överträffar många Chardonnay vita viner från området!

Dess torrhet, fetthet och mineralitet gör den perfekt för ångad fisk, fisk eller skaldjurssoppor, till exempel, men också för rätter med ostron, kammusslor eller andra skaldjur.

Om produkten

François Carillon har två tomter planterade med Aligoté i beteckningen Bourgogne. Den ena ligger i Puligny-Montrachet och har ägs av familjen under lång tid, med vinstockar som är ca. 60 år gammal. Den andra tomten ligger nära byn Corpeau, nära Chassagne-Montrachet och köptes 2012 när en producent i området som François samarbetade med gick i pension. Även här är vinstockarna 60 år gamla. Förutom vinstockarnas ålder och det faktum att François Carillon är en extremt skicklig vinmakare, förklarar några ytterligare faktorer denna Aligotés speciella kvalitet: Å ena sidan består jorden på båda tomterna av en perfekt blandning av lera och kalk och å andra sidan båda tomter planterade med Aligoté-klonen som anses vara de bästa, nämligen Aligoté Jaune Doré (gyllene Aligoté). Just denna typ av Aligoté producerar fetare, mer strukturerade och komplexa viner.

Vid ankomsten till källaren väljs Aligoté-klusterna och trycks direkt (hela kluster). Mustet fermenteras i klassiska Burgund-fat (228 l., 10% nya) med efterföljande malolaktisk jäsning och mognad i 12 månader på samma typ av fat. Slutligen mognar vinet i 6 månader i stora fat (foudre). Vinet dekanteras naturligt och filtreras endast lätt före tappning. En lyxvinifiering som förklarar vinets specialklass!

François Carillions Aligoté har en fin, glänsande, ljusguldfärg. I den fulla och aromatiska doften hittar du karaktären av citrusfrukter, vita persikor och milda kryddor. Vaniljkaraktären från träfat är snyggt integrerad. Smaken är kanske lite mer intensiv, djärv och strukturerad än vanligt i en Aligoté, men som alltid förstår François Carillon några känsliga och skarpa toner. Harmoni och klass! En Aligoté som klart överträffar många Chardonnay vita viner från området!

Dess torrhet, fetthet och mineralitet gör den perfekt för ångad fisk, fisk eller skaldjurssoppor, till exempel, men också för rätter med ostron, kammusslor eller andra skaldjur.

Serving tips