Domaine Francois Carillon Puligny-Montrachet 1. Cru Champ Gain 2017

1,199.00 kr.

Domaine Francois Carillon Puligny-Montrachet 1. Cru Champ Gain 2017

Domaine Francois Carillon Puligny-Montrachet 1. Cru Champ Gain 2017

Vår utvärdering

Namnet Champ-Gain betyder något i riktning mot återvunnen mark och säger något om att vingården är ordnad på ett område som ursprungligen var skog, på den övre delen av Montrachet-sluttningen. Det ligger väster om byn Puligny, vid gränsen till St. Aubin i sydväst och Blagny i norr, strax ovanför vingården Les Folatières. Höjden, som går från ca. 320 till 380 m.o.h. - nästan vid gränsen för hur högt du kan odla vin och orienteringen mot öster, ger mycket sol under dagen och ganska svala nätter, förhållanden som ger en långsam, stabil mogning av druvorna och därmed mycket arom, skarphet och smak. Dessutom ger lera och kalkhaltig undergrund med en mycket stenig yta en finess, mineralitet och klass som annars bara finns i Grand Cru-viner.

François Carillon äger en tomt på ca. 2 ha. i vingården Champ-Gain, planterad med Chardonnay-vinstockar, som är över 50 år gamla. Vinifieringen är anpassad till årgången, men huvudregeln är att mustet ges en kortare vistelse i stora tankar efter pressning innan det flyttas till franska träfat (228 liter, 20% nytt) där jäsning sker. Efter en malolaktisk jäsning mognar vinet i 12 månader i samma fat. Slutligen mognar vinet i 6 månader i ståltankar. Vinet dekanteras naturligt och filtreras endast lätt före tappning.

Det är de fruktiga, aromatiska och lite exotiska tonerna som dominerar doften av Champ-Grain, med läckra, eteriska nyanser av citrus, melon och mango. Smaken är mineral, fräsch och med god struktur, och med oxidationen får vinet mer känsliga och komplexa toner. I eftersmaken hittar du också ljusa rökiga nyanser (flint), men först och främst en bra syra.

Servera det för de bästa skapelserna med skaldjur (hummer, krabbklor, ostron) eller fisk.

Om produkten

Namnet Champ-Gain betyder något i riktning mot återvunnen mark och säger något om att vingården är ordnad på ett område som ursprungligen var skog, på den övre delen av Montrachet-sluttningen. Det ligger väster om byn Puligny, vid gränsen till St. Aubin i sydväst och Blagny i norr, strax ovanför vingården Les Folatières. Höjden, som går från ca. 320 till 380 m.o.h. - nästan vid gränsen för hur högt du kan odla vin och orienteringen mot öster, ger mycket sol under dagen och ganska svala nätter, förhållanden som ger en långsam, stabil mogning av druvorna och därmed mycket arom, skarphet och smak. Dessutom ger lera och kalkhaltig undergrund med en mycket stenig yta en finess, mineralitet och klass som annars bara finns i Grand Cru-viner.

François Carillon äger en tomt på ca. 2 ha. i vingården Champ-Gain, planterad med Chardonnay-vinstockar, som är över 50 år gamla. Vinifieringen är anpassad till årgången, men huvudregeln är att mustet ges en kortare vistelse i stora tankar efter pressning innan det flyttas till franska träfat (228 liter, 20% nytt) där jäsning sker. Efter en malolaktisk jäsning mognar vinet i 12 månader i samma fat. Slutligen mognar vinet i 6 månader i ståltankar. Vinet dekanteras naturligt och filtreras endast lätt före tappning.

Det är de fruktiga, aromatiska och lite exotiska tonerna som dominerar doften av Champ-Grain, med läckra, eteriska nyanser av citrus, melon och mango. Smaken är mineral, fräsch och med god struktur, och med oxidationen får vinet mer känsliga och komplexa toner. I eftersmaken hittar du också ljusa rökiga nyanser (flint), men först och främst en bra syra.

Servera det för de bästa skapelserna med skaldjur (hummer, krabbklor, ostron) eller fisk.

Serving tips