Om produkten
Den gröna druvsorten Rotgipfler är en specialitet från Thermen-regionen och resultatet av en korsning mellan Traminer och Roter Veltliner, som båda är relaterade till Österrikes mest kända druvsort; Grön Veltliner. Namnet Rotgipfler kommer inte från druvans färg (den är helt grön) utan från de röda fläckarna som finns på bladen. Rotgipfler är således släkt med Grüner Veltliner och har många av egenskaperna hos denna druva - den är dock lite mer kryddig och strukturerad.
Druvorna för detta vin kommer från vingården Satzing, som nästan betraktas som en "Grand Cru" i Gumpoldskirchent. Den ligger på lager av brun jord (lera, marmel) i ytan, med ren sten längre ner, som lagrar värmen på djupet. Omgivningen till skogen ger en bra kylning på natten och säkerställer en bra temperaturförändring, vilket ger vinerna god arom. Här odlas endast Rotgipfler på vinstockar som är mellan 38 och 45 år gamla och som producerar extremt koncentrerade viner. Jäsning sker spontant på ståltankar, och vinet mognar sedan i 10 månader i begagnade träfat på 700 liter.
Rotgipfler 'Satzing' har en otroligt vacker harmoni mellan de aromatiska, exotiska nyanserna (lime, mango), den mycket aptitretande, fräscha stilen och vinets djup, struktur och komplexitet. Vinet är fortfarande lite påverkat av träkaraktären i sin ungdom, men med lite syresättning kommer en fin balans. Rotgipfler 'Satzing' passar bra med skaldjur eller fisksoppor eller för asiatiska rätter.