Johanneshof, Rotgipfler Auslese 2016 37,5 cl

219.00 kr.

Johanneshof, Rotgipfler Auslese 2016 37,5 cl

Johanneshof, Rotgipfler Auslese 2016 37,5 cl

Vår utvärdering

Den gröna druvsorten Rotgipfler är en specialitet från Thermen-regionen och resultatet av en korsning mellan Traminer och Roter Veltliner, som båda liknar Österrikes mest berömda druvsorter; Grüner Veltliner. Namnet Rotgipfler kommer från de röda fläckarna på vinrankorna. Rotgipfler är således besläktat med Grüner Veltliner och har många av egenskaperna hos denna druva - även om den är lite mer kryddig och strukturerad.

Majoriteten av de organiska druvorna som används för detta vin kommer från 'Grand Cru' vingården Satzing i Gumpoldskirchent, där vinstockarna är mellan 38 och 45 år gamla och producerar extremt koncentrerade druvor, medan resten erhålls från andra paket i samma område där vinstockarna är yngre. (10-20 år) och ger druvor mer friskhet och bett. Endast de bästa druvorna används för detta vin. Druvorna plockas från slutet av september till början av oktober, och jäsningen sker på små ståltankar tills alkoholprocenten är ungefär. 7-7,5%. Efter att de olika kuvéerna har blandats, mognar vinet i 4 månader på sin "lögn" (fällning) på ståltankar, eftersom smakens finhet och renhet prioriteras här.

Rotgipfler Auslese är ett lätt, mycket elegant och aromatiskt efterrättvin (137 g. Restsocker / l.) Med läckra nyanser av mango och andra exotiska frukter i både doft och smak. Det hamnar otroligt rent och vattentätt. Servera det till desserter med t.ex. frukt eller sorbet, för mild blåmögelost eller till exempel foie gras.

Om produkten

Den gröna druvsorten Rotgipfler är en specialitet från Thermen-regionen och resultatet av en korsning mellan Traminer och Roter Veltliner, som båda liknar Österrikes mest berömda druvsorter; Grüner Veltliner. Namnet Rotgipfler kommer från de röda fläckarna på vinrankorna. Rotgipfler är således besläktat med Grüner Veltliner och har många av egenskaperna hos denna druva - även om den är lite mer kryddig och strukturerad.

Majoriteten av de organiska druvorna som används för detta vin kommer från 'Grand Cru' vingården Satzing i Gumpoldskirchent, där vinstockarna är mellan 38 och 45 år gamla och producerar extremt koncentrerade druvor, medan resten erhålls från andra paket i samma område där vinstockarna är yngre. (10-20 år) och ger druvor mer friskhet och bett. Endast de bästa druvorna används för detta vin. Druvorna plockas från slutet av september till början av oktober, och jäsningen sker på små ståltankar tills alkoholprocenten är ungefär. 7-7,5%. Efter att de olika kuvéerna har blandats, mognar vinet i 4 månader på sin "lögn" (fällning) på ståltankar, eftersom smakens finhet och renhet prioriteras här.

Rotgipfler Auslese är ett lätt, mycket elegant och aromatiskt efterrättvin (137 g. Restsocker / l.) Med läckra nyanser av mango och andra exotiska frukter i både doft och smak. Det hamnar otroligt rent och vattentätt. Servera det till desserter med t.ex. frukt eller sorbet, för mild blåmögelost eller till exempel foie gras.

Serving tips