Rivetto, Barolo Serralunga d'Alba 2016

799.00 kr.
customer-list-add

Rivetto, Barolo Serralunga d'Alba 2016

Rivetto, Barolo Serralunga d'Alba 2016

Vår utvärdering

Nebbiolo-druvorna till Rivettos Barolo del Comune di Serralunga dAlba kommer, som namnet antyder, från kommunen Serralunga dAlba i hjärtat av DOCG Barolo. De allra flesta druvorna plockas från vingårdens egna ekologiskt odlade åkrar Serra, Manocino och San Bernardo, men en liten del av druvorna kommer från en liten odlare som också odlar sina vingårdar organiskt. Tomterna ligger på en höjd av 340-420 m.o.h. och vetter mot öst, sydost och nordost. På några av tomterna innehåller jorden kalcium, magnesium och järn, vilket ofta ger vinet en ganska mineralisk stil. Denna mångfald gör det möjligt att göra den perfekta blandningen i källaren.

Under ca. 45 dagar före skörden, som äger rum ganska sent i början av oktober, görs tre urval av druvorna, där dåligt utvecklade kluster sorteras. Varje tomt vinificeras separat. Efter en kvittning och en massa vid ankomsten till källaren genomgår druvorna en sval hudmaceration i några dagar, följt av en spontan jäsning (med druvornas egen jästkultur) och en malolaktisk jäsning. Vinet mognar sedan i 30-32 månader vid 30 hl. träfat från Slavonien, Ungern och Schweiz. Vinet mognas också i min. 8-10 månader i flaska före utsläpp.

Rivettos Barolo Serralunga d'Alba har en fin, blank rubinröd färg med en orange nyans. I doften hittar du först diskreta nyanser av rosenblad, violer och nypon, men med syresättning mer penetrerande toner av mogna bär och lätta kryddor. Smaken är klassisk Barolo med lite torrhet i början, men kött och velour efteråt och komplexa aromer av halm och skogsbotten i slutet. Ett mycket intensivt och koncentrerat vin. Servera det t.ex. för rätter med lamm eller vilt, helst tillagad som grytor eller med tillbehör som tranbär eller vinbär.

Om produkten

Nebbiolo-druvorna till Rivettos Barolo del Comune di Serralunga dAlba kommer, som namnet antyder, från kommunen Serralunga dAlba i hjärtat av DOCG Barolo. De allra flesta druvorna plockas från vingårdens egna ekologiskt odlade åkrar Serra, Manocino och San Bernardo, men en liten del av druvorna kommer från en liten odlare som också odlar sina vingårdar organiskt. Tomterna ligger på en höjd av 340-420 m.o.h. och vetter mot öst, sydost och nordost. På några av tomterna innehåller jorden kalcium, magnesium och järn, vilket ofta ger vinet en ganska mineralisk stil. Denna mångfald gör det möjligt att göra den perfekta blandningen i källaren.

Under ca. 45 dagar före skörden, som äger rum ganska sent i början av oktober, görs tre urval av druvorna, där dåligt utvecklade kluster sorteras. Varje tomt vinificeras separat. Efter en kvittning och en massa vid ankomsten till källaren genomgår druvorna en sval hudmaceration i några dagar, följt av en spontan jäsning (med druvornas egen jästkultur) och en malolaktisk jäsning. Vinet mognar sedan i 30-32 månader vid 30 hl. träfat från Slavonien, Ungern och Schweiz. Vinet mognas också i min. 8-10 månader i flaska före utsläpp.

Rivettos Barolo Serralunga d'Alba har en fin, blank rubinröd färg med en orange nyans. I doften hittar du först diskreta nyanser av rosenblad, violer och nypon, men med syresättning mer penetrerande toner av mogna bär och lätta kryddor. Smaken är klassisk Barolo med lite torrhet i början, men kött och velour efteråt och komplexa aromer av halm och skogsbotten i slutet. Ett mycket intensivt och koncentrerat vin. Servera det t.ex. för rätter med lamm eller vilt, helst tillagad som grytor eller med tillbehör som tranbär eller vinbär.

Serving tips