Vietti, Barolo Castiglione 2016

735.00 kr.

Vietti, Barolo Castiglione 2016

Vietti, Barolo Castiglione 2016

Vår utvärdering

Nebbiolo-druvorna för detta vin plockas vanligtvis huvudsakligen vid Ravera-vingården i Novello, men 2016 ingår Nebbiolo-druvor från tomter som ligger i 10 av de 11 kommunerna i DOCG Barolo. Vinrankans ålder varierar från 9 till 42 år, och de flesta tomter är i övergång till ekologiskt jordbruk. Alla tomter vinifieras separat och sammanfogningen sker omedelbart före tappning.

Druvorna genomgår en lång alkoholjäsning på en ståltank med kontinuerlig överpumpning och omrörning. Vinet flyttas sedan på träfat till malolaktisk jäsning och mognar i 30 månader på både stora träfat och små barriker.

2016 är en av de mest klassiska och exakta årgångarna för området, där både Barolos känsliga toner och köttighet kommer snyggt ut. Castiglione drar små detaljer och karaktärer från alla vingårdar den är tillverkad på, och en bra vinifiering har gett vinet en perfekt övergripande harmoni som både imponerar och förför.

Barolo Castiglione börjar med känsliga, balsamiska toner av mynta och rosor, men avslöjar ganska snabbt djupare fruktkaraktärer av körsbär, plommon och vilda björnbär. Smaken är både sonorös och sammetslen. Det växer mycket med syresättning. Servera med vilt, vilt, nötkött och ost.

Om produkten

Nebbiolo-druvorna för detta vin plockas vanligtvis huvudsakligen vid Ravera-vingården i Novello, men 2016 ingår Nebbiolo-druvor från tomter som ligger i 10 av de 11 kommunerna i DOCG Barolo. Vinrankans ålder varierar från 9 till 42 år, och de flesta tomter är i övergång till ekologiskt jordbruk. Alla tomter vinifieras separat och sammanfogningen sker omedelbart före tappning.

Druvorna genomgår en lång alkoholjäsning på en ståltank med kontinuerlig överpumpning och omrörning. Vinet flyttas sedan på träfat till malolaktisk jäsning och mognar i 30 månader på både stora träfat och små barriker.

2016 är en av de mest klassiska och exakta årgångarna för området, där både Barolos känsliga toner och köttighet kommer snyggt ut. Castiglione drar små detaljer och karaktärer från alla vingårdar den är tillverkad på, och en bra vinifiering har gett vinet en perfekt övergripande harmoni som både imponerar och förför.

Barolo Castiglione börjar med känsliga, balsamiska toner av mynta och rosor, men avslöjar ganska snabbt djupare fruktkaraktärer av körsbär, plommon och vilda björnbär. Smaken är både sonorös och sammetslen. Det växer mycket med syresättning. Servera med vilt, vilt, nötkött och ost.

Serving tips