Vietti, Barolo Lazzarito 2017

2,407.00 kr.

Vietti, Barolo Lazzarito 2017

Vietti, Barolo Lazzarito 2017

Vår utvärdering

Nebbiolo-druvorna för detta vin plockas på vingården "Lazzarito" i Serralunga d'Alba, en så kallad MGA (Cru) di Barolo. Viettis tomter på fältet utgör 2 ha., Som vetter mot sydväst och vilar på en klassisk undergrund av marmel, lera och sand. Vinrankorna är i genomsnitt 38 år gamla och övergår annars till ekologiskt jordbruk.

Druvorna genomgår en kort maceration både före och efter alkoholjäsning på en ståltank, som varar i ca. 4 veckor. Vinet flyttas sedan till träfat för att genomgå malolaktisk jäsning. Så småningom mognar vinet i 30 månader på stora slovenska träfat och ett litet antal små franska barriker.

Barolo-viner från Serralunga d'Alba har ofta mer fruktkoncentration och mer köttighet än de som produceras längre västerut i till exempel La Morra och byn Barolo.

Lazzarito har en djup, rubinröd färg. Doften är fylld med nyanser av björnbär, plommon, men också mer exotiska toner som apelsinskal och engelsk lakrits. Smaken är ganska komplex och lite sluten till en början, men öppnar sig över tiden i glaset med en mängd balsamico och lite mineralsk nyanser. En enorm upplevelse! Serveras med vilträtter, rött kött och mogen blåost.

Om produkten

Nebbiolo-druvorna för detta vin plockas på vingården "Lazzarito" i Serralunga d'Alba, en så kallad MGA (Cru) di Barolo. Viettis tomter på fältet utgör 2 ha., Som vetter mot sydväst och vilar på en klassisk undergrund av marmel, lera och sand. Vinrankorna är i genomsnitt 38 år gamla och övergår annars till ekologiskt jordbruk.

Druvorna genomgår en kort maceration både före och efter alkoholjäsning på en ståltank, som varar i ca. 4 veckor. Vinet flyttas sedan till träfat för att genomgå malolaktisk jäsning. Så småningom mognar vinet i 30 månader på stora slovenska träfat och ett litet antal små franska barriker.

Barolo-viner från Serralunga d'Alba har ofta mer fruktkoncentration och mer köttighet än de som produceras längre västerut i till exempel La Morra och byn Barolo.

Lazzarito har en djup, rubinröd färg. Doften är fylld med nyanser av björnbär, plommon, men också mer exotiska toner som apelsinskal och engelsk lakrits. Smaken är ganska komplex och lite sluten till en början, men öppnar sig över tiden i glaset med en mängd balsamico och lite mineralsk nyanser. En enorm upplevelse! Serveras med vilträtter, rött kött och mogen blåost.

Serving tips