Edouard Delaunay, Charmes-Chambertin Grand Cru 2018

3,399.00 kr.

Edouard Delaunay, Charmes-Chambertin Grand Cru 2018

Edouard Delaunay, Charmes-Chambertin Grand Cru 2018

Vår utvärdering

Edouard Delaunay plockar upp druvorna för detta vin på två tomter i Charmes och Mazoyères, i södra delen av kommunen. Den första tomten planteras med 80 år gamla vinstockar, som växer på ett tunt lager av småsten och lera på en undergrund av ren sten, där vinerna alltid blir köttiga och strukturerade. Den andra tomten planteras med 15-50 år gamla vinstockar på en kalkhaltig undergrund, där känsliga och mineralviner erhålls. Blandningen av de två vinerna ger en mycket harmonisk balans mellan styrka och finess.

Klusterna skördas manuellt i små lådor och transporteras snabbt till källaren, där de sorteras ytterligare och förföljs. Jäsning börjar långsamt, eftersom endast druvornas egna jästceller används. Efter en malolaktisk jäsning mognar vinet med sin lie (på huden) i 18 månader i 2/3 nya klassiska Burgund-fat (228 l., Medium-rostad).

Vinet har en fin, mörk, rubinröd färg. Den har både svala nyanser av mynta och örter, men också mer söta frukttoner av mogna hallon, jordgubbar, fläderbär och björnbär. Smaken är väldigt komplex, med god velour och exotiska nyanser av kryddor (kanel, ingefära, anis), men också ett fast tannin i eftersmaken, vilket lyfter vinet väl och säkerställer en god mogningspotential. Den har både styrka och charm! Det förtjänar en syresättning på karaffen innan den serveras. Använd den till exempel för fågelvilt, kalv, nötkött eller rådjur.

Om produkten

Edouard Delaunay plockar upp druvorna för detta vin på två tomter i Charmes och Mazoyères, i södra delen av kommunen. Den första tomten planteras med 80 år gamla vinstockar, som växer på ett tunt lager av småsten och lera på en undergrund av ren sten, där vinerna alltid blir köttiga och strukturerade. Den andra tomten planteras med 15-50 år gamla vinstockar på en kalkhaltig undergrund, där känsliga och mineralviner erhålls. Blandningen av de två vinerna ger en mycket harmonisk balans mellan styrka och finess.

Klusterna skördas manuellt i små lådor och transporteras snabbt till källaren, där de sorteras ytterligare och förföljs. Jäsning börjar långsamt, eftersom endast druvornas egna jästceller används. Efter en malolaktisk jäsning mognar vinet med sin lie (på huden) i 18 månader i 2/3 nya klassiska Burgund-fat (228 l., Medium-rostad).

Vinet har en fin, mörk, rubinröd färg. Den har både svala nyanser av mynta och örter, men också mer söta frukttoner av mogna hallon, jordgubbar, fläderbär och björnbär. Smaken är väldigt komplex, med god velour och exotiska nyanser av kryddor (kanel, ingefära, anis), men också ett fast tannin i eftersmaken, vilket lyfter vinet väl och säkerställer en god mogningspotential. Den har både styrka och charm! Det förtjänar en syresättning på karaffen innan den serveras. Använd den till exempel för fågelvilt, kalv, nötkött eller rådjur.

Serving tips