Om produkten
Edouard Delaunay plockar upp druvorna för denna Clos de Vougeot på en enda tomt i den norra delen av Grand Cru-fältet, mitt i själva slottsbyggnaden och Château de la Tour. Här består undergrunden av fina, små kalkstenar som ger mycket känsliga viner, i själva verket några av de bästa inom hela fältet. Legenden säger att det var här som munkarna plockade upp druvorna som de använde för sina specialviner avsedda för påven och kungen.
Klusterna skördas manuellt i små lådor och transporteras snabbt till källaren, där de sorteras ytterligare men förblir intakta (ingen avskiljning). Jäsning börjar långsamt, eftersom du bara använder druvornas egna jästceller, och du rör om hela tiden, särskilt i slutet av jäsning. Efter en malolaktisk jäsning mognar vinet i 14 månader i nya klassiska Bourgogne-fat (228 l.), Som bl.a. garanterar vinet en lång lagringspotential. Produktionen uppgår till ca. 900 fl. (2017).
Vinet har en fin, intensiv, rubinröd färg. Det är fortfarande lite stängt i sin ungdom, men man känner redan en enorm komplexitet och koncentration i både frukt och struktur. Aromen öppnas snabbt genom syresättning i glaset och vinet avslöjar känsliga toner av vilda rosor, vilda bär, milda kryddor och lite vanilj. Smaken är köttig och komplex, med bra djup och lite vilda toner först, som snabbt blir rundare och mer känsliga. Ett jättevin som du med fördel kan syresätta på en karaff innan du serverar det. Serveras med t.ex. fågelvilt, kalvkött eller rådjur.