Om produkten
Nuits-Saint-Georges Den första Cru Aux Chaignots fick sitt namn från en ekskog (Chènaie på gamla franska) så låg ursprungligen på denna sluttning omedelbart norr om själva staden. De ca. 5,8 ha stora vingårdar är belägna mellan 260 och 280 m.o.h., på en plats där undergrunden huvudsakligen består av djupa lager av småsten och marmel, som tillsammans med en östlig och sydostlig exponering ger goda mogningsförhållanden för druvorna.
Skörden sker manuellt och möjliggör ett bra urval av kluster. Efter en 100% avskiljning mastras druvorna och fermenteras försiktigt i en tank under kontinuerlig omrörning, särskilt i slutet av fermenteringen. Endast druvornas egna jästceller används här. Efter en malolaktisk jäsning mognar vinet i 14 månader i klassiska Burgund-fat (228 l., 30% nytt).
Färgen är djup, rubinröd och i doften verkar Aux Chaignots ganska mogen i stil med söta och rundade nyanser av körsbär och mogna hallon, men också mer känsliga toner av underväxt, tryffel och svartpeppar. Smaken är också väldigt komplex och komplex, med både fruktsötma, konsistens och tannin. Det utvecklas snyggt i munnen mot en rikare och mer köttig stil med återigen anteckningar av cederträ, skogsbotten och peppar. Den har den klassiska koncentrationen som vanligtvis finns i Nuits-Saint-Georges-viner från den norra delen av kommunen.