Rivetto, Barbera Zio Nando 2016

425.00 kr.
customer-list-add

Rivetto, Barbera Zio Nando 2016

Rivetto, Barbera Zio Nando 2016

Vår utvärdering

Barberadruvorna för detta vin kommer från en vingård nära Sinio, bara några kilometer från vingården. Ungefär. 30% av vinstockarna planterades 1944, de andra kontinuerligt sedan dess. Förutom en odling enligt organiska principer sedan 2011 görs alltid ett strikt urval av klusterna tidigt på sommaren när druvorna får sin röda färg. Undergrunden här består av en klassisk blandning av lera, sand och kalk, vilket är perfekt för Barbera-druvan.

Skörden sker manuellt och efter en kvittning och en massa vid ankomsten till källaren genomgår druvorna en sval hudmaceration i 8-10 dagar följt av en spontan jäsning (med druvornas egen jästkultur) och en malolaktisk jäsning. Vinet mognar sedan i 18 månader vid 30 hl. träfat från Slavonien, Ungern och Schweiz och slutligen på franska ekfat på 225 l. Vinet mognar också på min. 6 månader i flaska före utsläpp.

Vingården nära Sinio vetter mot väster och producerar därför alltid mycket aromatiska, fruktiga och delikata viner och denna Barbera dAlba är inget undantag. Den har en fin, blank rubinröd färg. Doften är omedelbar, med nyanser av hallon och plommon. Smaken är lite mörkare toner av choklad, blåbär och lite lakrits samt kryddiga, söta och ganska komplexa nyanser. Eftersmaken verkar delikat och nyanserad med skarpa toner av körsbär, apelsinskal och med ett bra tannin. Det är ett mycket harmoniskt och fylligt vin, en fantastisk representant för Barbera-druvan. Servera det t.ex. för rätter med fläsk, fjäderfä eller kalvkött och för vit eller röd mögelost.

Om produkten

Barberadruvorna för detta vin kommer från en vingård nära Sinio, bara några kilometer från vingården. Ungefär. 30% av vinstockarna planterades 1944, de andra kontinuerligt sedan dess. Förutom en odling enligt organiska principer sedan 2011 görs alltid ett strikt urval av klusterna tidigt på sommaren när druvorna får sin röda färg. Undergrunden här består av en klassisk blandning av lera, sand och kalk, vilket är perfekt för Barbera-druvan.

Skörden sker manuellt och efter en kvittning och en massa vid ankomsten till källaren genomgår druvorna en sval hudmaceration i 8-10 dagar följt av en spontan jäsning (med druvornas egen jästkultur) och en malolaktisk jäsning. Vinet mognar sedan i 18 månader vid 30 hl. träfat från Slavonien, Ungern och Schweiz och slutligen på franska ekfat på 225 l. Vinet mognar också på min. 6 månader i flaska före utsläpp.

Vingården nära Sinio vetter mot väster och producerar därför alltid mycket aromatiska, fruktiga och delikata viner och denna Barbera dAlba är inget undantag. Den har en fin, blank rubinröd färg. Doften är omedelbar, med nyanser av hallon och plommon. Smaken är lite mörkare toner av choklad, blåbär och lite lakrits samt kryddiga, söta och ganska komplexa nyanser. Eftersmaken verkar delikat och nyanserad med skarpa toner av körsbär, apelsinskal och med ett bra tannin. Det är ett mycket harmoniskt och fylligt vin, en fantastisk representant för Barbera-druvan. Servera det t.ex. för rätter med fläsk, fjäderfä eller kalvkött och för vit eller röd mögelost.

Serving tips