Jurtschitsch Sonnhof Riesling Heiligenstein Øko 2016

496.00 kr.

Jurtschitsch Sonnhof Riesling Heiligenstein Øko 2016

Jurtschitsch Sonnhof Riesling Heiligenstein Øko 2016

Vår utvärdering

Ried Zöbinger Heiligenstein klassificeras som Erste Lage och helt klart en av de bästa vingårdarna för odling av Riesling i området. Det erbjuder en mycket sällsynt geologisk sammansättning av röd sandsten och rester av vulkanisk lava. Namnet Heiligenstein (den heliga stenen) har en rolig historia, eftersom platsen under medeltiden faktiskt kallades Hellenstein (helvetens sten), troligen på grund av den ovanliga värmen. I Heilligensteins vingård är värmen så hög att du måste ge plantorna droppbevattning under kritiska perioder. Efter att ha bytt till ekologiskt jordbruk på fältet har dock gräs, blommor och vilda medelhavs örter prioriterats mellan vinraderna, vilket ger ett mer fuktigt mikroklimat runt vinstockarna.

De ekologiskt odlade druvorna på Zöbinger Heiligenstein skördas vid full mognad, men innan de blir möjliga. attackeras av botrytis och transporteras till källaren i små lådor för att inte mastas på vägen. Här pressas de försiktigt och genomgår en kort sval maceration innan jäsning spontant börjar med druvornas egna jästceller. Jäsning sker långsamt och svalt i neutrala ståltankar för att behålla de aromatiska nyanserna.

Vinet mognar sedan i några månader på sin lie i begagnade träfat på 2000 liter. Som inte kännetecknar vinet för mycket. Vinet har en mycket ren och nästan känslig Riesling-karaktär med inslag av citrus, mandel och gröna örter. Smaken är mineral, fräsch och samtidigt strukturerad med en lång, komplex finish. Man känner av en god mognadspotential i vinet. Servera den med fisk, kyckling, sallader och t.ex. Asiatisk-inspirerade rätter.

Om produkten

Ried Zöbinger Heiligenstein klassificeras som Erste Lage och helt klart en av de bästa vingårdarna för odling av Riesling i området. Det erbjuder en mycket sällsynt geologisk sammansättning av röd sandsten och rester av vulkanisk lava. Namnet Heiligenstein (den heliga stenen) har en rolig historia, eftersom platsen under medeltiden faktiskt kallades Hellenstein (helvetens sten), troligen på grund av den ovanliga värmen. I Heilligensteins vingård är värmen så hög att du måste ge plantorna droppbevattning under kritiska perioder. Efter att ha bytt till ekologiskt jordbruk på fältet har dock gräs, blommor och vilda medelhavs örter prioriterats mellan vinraderna, vilket ger ett mer fuktigt mikroklimat runt vinstockarna.

De ekologiskt odlade druvorna på Zöbinger Heiligenstein skördas vid full mognad, men innan de blir möjliga. attackeras av botrytis och transporteras till källaren i små lådor för att inte mastas på vägen. Här pressas de försiktigt och genomgår en kort sval maceration innan jäsning spontant börjar med druvornas egna jästceller. Jäsning sker långsamt och svalt i neutrala ståltankar för att behålla de aromatiska nyanserna. Vinet mognar sedan i några månader på sin lie i begagnade träfat på 2000 liter. Som inte kännetecknar vinet för mycket.

Vinet har en mycket ren och nästan känslig Riesling-karaktär med inslag av citrus, mandel och gröna örter. Smaken är mineral, fräsch och samtidigt strukturerad med en lång, komplex finish. Man känner av en god mognadspotential i vinet. Servera den med fisk, kyckling, sallader och t.ex. Asiatisk-inspirerade rätter.

Serving tips